کرونا، زنگ هشدار افزایش اختلالات روانی و بیماری های روحی در خانواده

این روزها که ویروس کرونا بحران سختی را برای همه اقشار جامعه به وجود آورده، سلامت روان شهروندان به ویژه بانوان، بیشتر از گذشته مورد تهدید قرار گرفته است.

کرونا، زنگ هشدار افزایش اختلالات روانی و بیماری های روحی به ویژه افسردگی را در زنان به صدا درآورده است؛ صدایی که متاسفانه در حاشیه قرار دارد و به ندرت در ردیف مسائل مهم جامعه شنیده می شود.

طبق آمار وزارت بهداشت ۲۳ درصد از جمعیت کشور به یکی از انواع بیماری ها و اختلالات روانی مبتلا هستند البته ناگفته نماند که اختلالات روانی، طیف وسیع و متنوعی را از استرس و اضطراب خفیف تا افسردگی، اعتیاد و شیزوفرنی و جنون را شامل می شود که شایع ترین آنها افسردگی است.یک خانواده سالم در اولین مرحله به یک زن و یک مادر سالم نیاز دارد و اکنون که بیماری کرونا با مشکلات اقتصادی، جسمی، روانی و اجتماعی، خانواده ها را به شدت تحت تاثیر قرار داده؛ وظایف بانوان سنگین تر از گذشته شده است و برای حفظ سلامت روان خود و خانواده به آگاهی بخشی بیشتری در این زمینه نیاز دارند.با توجه به اینکه تعداد زیادی از خانواده ها آموزش های لازم را در مورد روابط درست بین اعضا نیاموخته اند و فاقد مهارت های کافی و لازم در برقراری روابط درست از منظر روانشناسی هستند؛ تنش و اختلافات خانوادگی در زمان شیوع کرونا به دلیل قرنطینه، بیش از پیش افزایش یافته است.حفظ سلامت روان زنان دارای اهمیت زیادی است چون آنها مدیریت محیط خانه و خانواده را برعهده دارند و نقش قابل توجهی در پیشگیری از انتقال بیماری کرونا به اعضای خانواده ایفا می کنند.برگزاری دوره های آموزشی مانند نحوه مقابله و مواجهه درست و منطقی با هیجان های منفی و چگونگی پرهیز از رفتارهای مخرب در روابط زناشویی،فراگیری تکنیک های افزایش صمیمیت در درون خانواده در ایام همه گیری کرونا و آموزش روش های حل تنش در زمان حضور فرزندان در منزل و همچنین ایجاد معنای مشترک در درون خانواده می تواند استرس و فشارهای روانی خانواده ها را در این روزها کاهش دهد.مادران می توانند با انجام فعالیت هایی مانند دیدن فیلم، مطالعه کتاب و داستان، آشپزی کردن و کمک به همدیگر در امور منزل، کاشت گل در گلدان، صحبت اعضای خانواده با یکدیگر، مرور خاطرات خوب و گوش دادن به موسیقی، صمیمیت اعضای خانواده را بیشتر کرده و تنش های روانی حاصل از این بحران را کمتر کنند.جامعه ایرانی برای نهاد خانواده ارزش زیادی قائل است و تمام تلاش خود را برای حفظ آن به کار می گیرد و اگر مشکلی در این زمینه پیش بیاید به دلیل نداشتن مهارت های زندگی و روش های مدیریت بحران است بنابراین آموزش، دانش افزایی، افزایش سطح مهارت های زندگی و انجام مشاوره های روانشناختی می تواند به کاهش تنش و اختلافات خانوادگی منجر شود البته در این میان رسانه ها هم می توانند نقش خیلی موثری در آموزش داشته باشند.